Biz ailecek - ki bu aile ben ve eşim oluyoruz- pek balık sever değilizdir. Ama 4-5 aydır aldığımız bir karar ile her hafta mutlaka en az bir kez balık yemeye çalışıyoruz. Pek kılçıkla aramızda olmadığından genelde büyük balıklar veya somon tercihimiz oluyor. Birde koku mevzusu var, bu yüzden genelde dışarda yer, olmadı eve sipariş verirdik. Eee bu işin birde maddi boyutu var, dışarda yediğinizde balık birse iki hatta üç katını ödüyorsunuz. Ama evde kendiniz yaptığınızda bir porsiyon fiyatına iki kişi, hatta üç kişi güzel bir balık ziyafeti çekebiliyorsunuz. Peki ben evde somonu nasıl mı yapıyorum, çok basit ve kokusuz!!!
Malzemeler (2 Kişilik):
- 2 adet ortalama 250-300 gr somon dilimi
- 2 diş sarımsak
- Kekik veya 9-10 yaprak maydanoz
- Zeytinyağı, tuz, isteğe göre taze karabiber
- Yarım çay bardağı su
- 10 adet taze mantar
Yapılışı:
Somonları öncelikle iyice yıkayın ve daha sonra boyutlarının sığabileceği bir borcama dizin. Üzerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını döküp her iki tarafına da yağın eşit şekilde dağılmasını sağlayın. İki diş sarımsağı ezecek yardımı ile ezip somon dilimlerinin üst yüzeyine eşit şekilde yayın. Tuzunuzu serpin. Daha önce yaptığımda maydonoz kullanmıştım ama taze dağ kekiğinin verdiği tadı daha çok beğendimden üzerlerine biraz kekik serpin ve buz dolabında bu şekilde yarım saat kadar bekletin. Pişirmeden önce bir kenarından yarım çay bardağı su ekleyip 210 C ısıtılmış fırında 40-45 dk kadar pişirin. Ben 55 dk kadar pişirdim, çünkü biz tüm et çeşitlerini biraz fazla pişmiş severiz :) Balığı fırından çıkarmadan önce başka bir ufak borcama, yıkayıp kuruladığınız mantarlarınızı şapkaları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip , çok az tuz atın. Balığın son 20 dk sında bunuda balıkların yanına fırına verin. Artık müthiş akşam yemeği ziyafetiniz hazır demektir, hemde yapımı bu kadar basitken ;) Afiyet Olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder