14 Eylül 2014 Pazar

Fırında Unsuz Mücver

Unsuz, şekersiz, yağsız tarifler dendi mi artık aklınıza ben geliyor olacağım bir müddet sonra :) Ama lezzetleri, orjinal hallerini aratmadığına göre gerekte yok değil mi ? Hem biraz fazla sağlıklı olsak, daha iyi olmaz mı :) Bu tarifim diyet yapanlar ve şeker hastaları içinde oldukça ideal... Hadi bakalım, normalde yağlı-unlu olan kızartma mücveri, fırında nasıl yapmışım ;)




Malzemeler (2-4 kişilik / 8 dilim) :
- 2 orta boy kabak
- 1 kuru soğan
- 1 havuç (isteğe göre)
- 1/2 demet maydonoz
- 1/4 demet taze nane
- 3-4 yaprak yeşil soğan
- 3 kaşık yulaf ezmesi
- 100 gr light beyaz peynir
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, pulbiber, kuru nane
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar (üzeri için isteğe göre)
- (normalde dere otu çok yakışıyor, ancak ben dereotu sevmediğim için kullanmıyorum)


Yapılışı:
Ben artık her tarifte kolaya kaçtığımdan en iyi arkadaşım blender ve rondom ;) Bu tarifide sayesinde 2 dk da hazırladım ;) Kabakları soyup, rondoyu kesik kesik çalıştırarak kabakları ufak parçalar halinde kıyıyoruz. Devamlı çalıştırarak çekmeyin, çünkü sulanmasını istemeyiz ;) Daha sonra kuru soğan, havuç, yeşilliklerin hepsini rondoda ister ayrı ayrı, ister birlikte çekerek kabaklar ile derin bir kaba alıyoruz. Rondoda un kıvamına gelene kadar çekilmiş yulaf ezmesini, ufaladığınız peyniri,  yumurtayı, kabartma tozu, zeytinyağı, tuz ve baharatları da ekleyip tüm malzemeleri güzelce karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serili borcama 2 cm kalınlığında bu karışımı döküp 200 C fırında 40-45 dk kadar pişiriyoruz. Çıkartmadan bi 10 dakika önce yarısına eşim için kaşar döküp tekrar fırınladım. Bu şekildede tadı oldukça güzel ;) Servis etmeden önce ılımasını bekleyin. Sağlıkla afiyet olsun !

8 Eylül 2014 Pazartesi

Fırında Somon & Mantar

Biz ailecek - ki bu aile ben ve eşim oluyoruz- pek balık sever değilizdir. Ama 4-5 aydır aldığımız bir karar ile her hafta mutlaka en az bir kez balık yemeye çalışıyoruz. Pek kılçıkla aramızda olmadığından genelde büyük balıklar veya somon tercihimiz oluyor. Birde koku mevzusu var, bu yüzden genelde dışarda yer, olmadı eve sipariş verirdik. Eee bu işin birde maddi boyutu var, dışarda yediğinizde balık birse iki hatta üç katını ödüyorsunuz. Ama evde kendiniz yaptığınızda bir porsiyon fiyatına iki kişi, hatta üç kişi güzel bir balık ziyafeti çekebiliyorsunuz. Peki ben evde somonu nasıl mı yapıyorum, çok basit ve kokusuz!!!

Fırında Somon & Mantar

Malzemeler (2 Kişilik):
- 2 adet ortalama 250-300 gr somon dilimi
- 2 diş sarımsak
- Kekik veya 9-10 yaprak maydanoz
- Zeytinyağı, tuz, isteğe göre taze karabiber
- Yarım çay bardağı su
- 10 adet taze mantar 

Fırında Somon & Mantar

Yapılışı:
Somonları öncelikle iyice yıkayın ve daha sonra boyutlarının sığabileceği bir borcama dizin. Üzerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını döküp her iki tarafına da yağın eşit şekilde dağılmasını sağlayın. İki diş sarımsağı ezecek yardımı ile ezip somon dilimlerinin üst yüzeyine eşit şekilde yayın. Tuzunuzu serpin. Daha önce yaptığımda maydonoz kullanmıştım ama taze dağ kekiğinin verdiği tadı daha çok beğendimden üzerlerine biraz kekik serpin ve buz dolabında bu şekilde yarım saat kadar bekletin. Pişirmeden önce bir kenarından yarım çay bardağı su ekleyip 210 C ısıtılmış fırında 40-45 dk kadar pişirin. Ben 55 dk kadar pişirdim, çünkü biz tüm et çeşitlerini biraz fazla pişmiş severiz :) Balığı fırından çıkarmadan önce başka bir ufak borcama, yıkayıp kuruladığınız mantarlarınızı şapkaları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip , çok az tuz atın. Balığın son 20 dk sında bunuda balıkların yanına fırına verin. Artık müthiş akşam yemeği ziyafetiniz hazır demektir, hemde yapımı bu kadar basitken ;) Afiyet Olsun !

Fırında Somon & Mantar




5 Eylül 2014 Cuma

Ekşi Pirinç Salatası

Evliliğimin ilk 3-4 ayında takıntılı bir şekilde 24Kitchen izliyordum. İzinli olduğum gün sabahtan açar, akşama kadar kapatmazdım. Takip ettiğim onlarca şef, birebir uyguladığım onlarca tarif vardı. Son zamanlarda eşimin kanalların yeriyle oynamasından ve benimde çalışma düzenimin değişmesinden dolayı bu alışkanlığımdan uzaklaştım maalesef ki :) Bu salata da Jamie Oliver'ın aslında daha farklı sebzeler kullanarak yaptığı bir tarifti. Ben evdekilere uyarlayınca tadı gayet güzel ve farklı bir aperatif çıktı ortaya. Peki ben nasıl uyarlamışım ?

Pirinc Salatasi

Malzemeler :
- 1 su bardağı pirinç
- 1 havuç
- 1 salatalık
- 1 avuç yeşil zeytin (hazır doğranmış kullanabilirsiniz)
- 1 minik taze turp
- 1 limon
- 1 avuç dolusu maydanoz
- 2 diş sarımsak
- Yağ, nar ekşisi, tuz ve pulbiber (chili biberiniz varsa onu kullanabilirsiniz)



Yapılışı:
Pirinçleri haşlama usulü pişiriyoruz. Yani kaynayan 1,5 su bardağı suya, 1 bardak pirinci ve 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağımızı döküp, altını kısarak demlenmeye bırakıyoruz. Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz. O esnada bir soyacak yardımı ile havuç, salatalık ve turbu ince ve jülyen kesiyoruz. Maydonozu ince ince kıyıyor ve zeytinleri evde siz kesecekseniz çekirdeklerinden ayırıp minik küpler halinde doğruyoruz. Derince bir kap içine, ılımış pilavı, ve diğer tüm doğradığınız malzemeleri alıp üzerine 1 limonun tamamını sıkın, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı , 1 yemek kaşığı nar ekşisi, ezilmiş sarımsakları, biber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Hafif ılık iken daha lezzetli oluyor bana göre, o yüzden ılık ılık servis edin ;) Afiyet Olsun !

2 Eylül 2014 Salı

Muzlu ve Yulaflı KEK - Sağlıklı & Lezzetli

Şekersiz, unsuz, yağsız denemelerim yine son sürat devam etmekte. Ara öğünlerde süt veya şekersiz çay ile tüketebileceğim hafif de tatlımsı bir tat ararken, netten gördüğüm tariflerle kendi sevdiğim tatları karıştırarak bu sağlıklı ve lezzetli keke ulaştım. Ben sağlık sorunlarım sebebiyle bu tarz bir beslenmeye başlamış olsamda, hiç bir problemi olmayan eşim bile bu keke bayıldıysa bence sizde bir deneyin ;) İsterseniz bu sağlıklı tarifimiz için neler gerekliymiş onlara geçelim...

Muzlu ve Yulaflı KEK

Malzemeler :
- 1 tam muz
- 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 10 yemek kaşığı kadar süt
- 1 yumurta
- 1 avuç kadar ceviz-badem-fındık   (bu tarz kuruyemişlerde çiğ olanları tercih ediyorum.)
- Yarım avuç kadar kuru üzüm    (üzüm yerine hurma, kayısı, erik kurusuda kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığının ucuyla tarçın    (miktar damak zevkinize göre arttırılıp azaltılabilir)


Yapılışı:
Yulaflar un kıvamına gelene kadar rondoda çekilir. Daha sonra diğer kalan tüm malzeme yulafların üzerine eklenip kek hamuru kıvamına gelene dek çekilmeye devam edilir. Kuru üzümü isterseniz hepsiyle birlikte atıp çekebilir, yada ağzınıza daha büyük gelsin istiyorsanız çekme işlemi bittikten sonra ekleyebilirsiniz. Ben hepsini birlikte çektim ki, extra bal veya pekmeze gerek kalmasın ;) Daha sonra akışkan olan bu kek hamuru, yağlı kağıt serili kalıba dökülerek 200 C ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Bu ölçülere göre resimdeki gibi ortalama 15 cm çapında bir kek çıkıyor, ki bu da yaklaşık ufak 8 dilim demek ;) Ara öğününüzde yanında bir bardak sütle 2 dilim olmak üzere tüketebilirsiniz ;) Afiyet olsun !